BØRNEHAVEN

Vi har faktisk slet ingen have, for børnehaven ligger i Sct. Gertrudsstræde 5 st., altså i hjertet af København. Men vi prøver at leve op til det lille smukke ord, som har så stort et indhold – børnehave – en slags have, hvor tid og sted ind i mellem ophører med at eksistere, hvor ”eventyret” er det daglige omdrejningspunkt – det eventyr som børnene selv skaber under den frie leg, eller det som den voksne skaber i den daglige eventyr- fortællestund eller sangleg.

Men vi bor i en lille ensrettet gade, uden al for meget trafik. Børnehaven ligger 3 min. fra Nørre Port station og 5-10 min. fra Kongens Have, Ørsteds Parken og Botanisk Have. Vi bruger Hauser plads som vores daglige “legeplads”

Vi bor til leje i Andelsboligforeningen ”Sct. Gjertrud”, og har ca. 170 m2 at boltre os på. Lokalet indeholder et stort rum, som, med diverse lave vægge, inddeler det i garderobe, dukkekrog, eventyrrum, sanglegsrum og køkken. Længere tilbage i lokalet er der toiletter og kontor. Så børnehaven består af mange små rum og kroge.

Vi forsøger at gøre rummet så hyggeligt og hjemligt som muligt, og der er altid pyntet op efter årstiden.

Børnehavens åbningstid:

Fra den 1.juni 2023 udvider vi til en fuldtidsbørnehave med åbent fra 7 til 16

Børneantal

Vi har gerne 24 børn i alderen ca. 3 – 6 år, som kommer fra alle dele af Københavns kommune, fra alle sociale lag og forskellige nationaliteter.

Personale

Den faste personalegruppe består af uddannet Rudolf Steiner pædagoger og medhjælpere.

En selvejende institution

Børnehaven er en selvejende institution med overenskomst med Københavns kommune, og derfor opkræver kommunen almindelige  børnehavetakst inkl. madordning.

Taksten er i øvrigt indtægtsbestemt og med søskenderabat.

Børnehavens historie

Børnehaven blev startet i 1972 som helt privat børnehave på initiativ af Jytte Nielson. Børnehaven modtog intet tilskud fra det offentlige, så økonomien var yderst vanskelig. Indretningen var ligeledes meget spartansk og legetøj og andre beskæftigelses materiale måtte hentes i naturen og fra velvillige forældre mf. Ikke desto mindre var det pædago-giske indhold, og den pædagogiske impuls vældig stor.

I lokalet var også opstillet et stort flygel, hvor der ugentligt blev holdt koncert og holdt foredrag om Rudolf Steiners antroposofiske impulser af.

Efter nogle år blev det i 1987 muligt at lave overenskomst med Københavns kommune, så der kom fuld økonomisk dækning af børnehavens udgifter, på lige fod med kommunale institutioner. Pga. de forbedrede økonomiske vilkår blev det muligt at indrette børnehaven bedre hen af vejen.

I 1992 bevilgede kommunen en renovering af køkkenet, som herved blev flyttet ind i gruppelokalet. Kontoret blev placeret i det gamle køkken. Det blev en meget bedre indretning for hele det pædagogiske arbejde, idet madlavningen har en vigtig funktion under fri leg.